Nieuwspoort LIVE: De grenzen van de open samenleving

Bron: www.nieuwspoort.nl

Europa houdt angstvallig vluchtelingen buiten en president Trump wil een hoge muur aan de Mexicaanse grens. Grenzen zijn weer helemaal terug. Wie had dat gedacht na de val van de Berlijnse Muur? Vrijheid en voorspoed waren het best af zonder grenzen, zo was de gedachte.

Niets is minder waar, stelt publicist Paul Scheffer. Voor hem bestaat er geen grenzeloze vrijheid: een open samenleving kan niet functioneren zonder afbakening. Dat is de enige manier om burgerrechten en solidariteit te garanderen. In een mini-college analyseert Scheffer hedendaagse problemen als migratie, protectionisme en terrorisme.

Aansluitend praten we met oud-minister Jeroen Dijsselbloem over de heropleving van grenzen. Wat betekent dit voor Europa? En hoe voorkomen we dat onze vrijheid juist slachtoffer wordt van harde grenzen?

Paul Scheffer is publicist en hoogleraar Europese Studies. Hij schreef onder andere het essay ‘Het multiculturele drama’ en het boek ‘Het land van aankomst’. Momenteel schrijft hij een wekelijkse column in NRC Handelsblad.

Jeroen Dijsselbloem is oud-minister van Financiën en voormalig voorzitter van de Eurogroep.

Praktische informatie
Inloop met koffie en thee: 19:30 uur
Avond: 20:00 – 21:30 uur (geen pauze)
Kosten: €12,50
Voor Poorters is er een korting van 3 euro

Geplaatst in 2018.